MEMBINA PERNIAGAAN PERNIAGAAN

Peruntukan yang menguntungkan untuk penggunaan digital yang dinyatakan dalam Belanjawan 2020 menunjukkan bahawa kerajaan secara aktif mendorong lebih banyak perniagaan tempatan untuk bergerak progresif ke bidang teknologi digital.

Kerajaan akan memberikan geran padanan 50% hingga RM5,000 setiap syarikat untuk langganan perkhidmatan di atas. Geran padanan ini bernilai RM500 juta dalam tempoh 5 tahun, terhad kepada 100,000 PKS pertama yang memohon untuk mendigitalkan operasi perniagaan mereka.

Usaha Kerjasama Strategik

Kerajaan melalui Kementerian Kewangan (MOF) bekerjasama dengan Bank Simpanan Nasional, SME Bank dan Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) dalam menguruskan pemberian dana kepada Perusahaan Kecil & Sederhana (PKS) yang layak untuk menggunakan teknologi digital dalam operasi harian.

7 Bidang Digitalisasi

Kerajaan telah mengenal pasti 5 Bidang Digitalisasi Utama yang harus diadaptasi oleh PKS.

PEMASARAN DIGITAL/JUALAN

SISTEM ‘ELECTRONIC POINT OF SALES’ (e-POS)

SISTEM SUMBER MANUSIA

SISTEM PEROLEHAN

E-DAGANG

KERJA JARAK JAUH

SISTEM PERAKAUNAN DAN PENCUKAIAN

KELAYAKAN PKS

Untuk mengembangkan lagi ekosistem transformasi Digital Malaysia, MDEC telah menetapkan strategi inisiatif utama yang akan memacu transformasi digital PKS.

Syarikat sekurang-kurangnya 60% dimiliki oleh rakyat Malaysia.
Syarikat ini berdaftar di bawah undang-undang Malaysia yang berkaitan
PKS yang telah beroperasi sekurang-kurangnya satu (1) tahun
Syarikat telah beroperasi dalam satu (1) tahun, dan perlu mempunyai perolehan jualan tahunan minimum sebanyak RM 100,000.
Operasi syarikat lebih daripada dua (2) tahun dan syarikat perlu mempunyai perolehan jualan tahunan minimum sebanyak RM 50,000 (Dua tahun berturut-turut).

Garis Panduan Permohonan

KLIK SINI

TRANSFORMASI PERNIAGAAN ANDA

Dapatkan Geran Padanan anda sehingga RM 5,000 dengan Inisiatif Geran Padanan Digital PKS

Mohon Sekarang

JADI SEBAHAGIAN PENYEDIA PENYELESAIAN TEKNOLOGI (TSP)

Penyedia Penyelesaian Teknologi (TSP) adalah syarikat teknologi tempatan yang dikenal pasti untuk membantu PKS Malaysia dalam transformasi digital di bawah Geran Padanan Digitalisasi Perniagaan PKS

MOHON SEKARANG

SENARAI PENYEDIA PENYELESAIAN TEKNOLOGI

LIHAT SOALAN LAZIM