Merangka Masa Depan Keselamatan Siber Negara

Ketika Ekonomi Digital menjadi tumpuan di seluruh dunia, risiko ancaman keselamatan siber juga semakin berleluasa. Dengan ancaman yang turut meningkat serta lebih merumitkan, keperluan para pakar keselamatan siber diperlukan.

Untuk memenuhi permintaan penyelesaian keselamatan siber , MDEC telah bekerjasama dengan kerajaan untuk memberikan akses kepada para pemula keselamatan siber termasuklah aspek bimbingan teknikal, sokongan perniagaan dan nasihat. Menerusi langkah ini , ia akan dapat membantu mengembangkan industri keselamatan siber Malaysia ke tahap baharu.

Potensi Keselamatan Siber Malaysia

Ketika wujud potensi dalam industri keselamatan siber, Malaysia merupakan salah satu negara dengan ranking terbaik di rantau ASEAN. Inilah butirannya:

10,500

Bilangan profesional keselamatan siber di Malaysia pada tahun 2020


Sumber: Frost & Sullivan’s kajian bakat digital baru-baru ini

TOP
10%

peluang pekerjaan di Malaysia adalah berkaitan dengan keselamatan siber


Sumber: Talent Pool Report Pro – Oct 2017

21%

Peratusan wanita dalam Tenaga Kerja keselamatan siber Malaysia


Sumber: Laporon Dec 2017 LinkedIn

USD
632.6M

Nilai anggaran pasaran keselamatan keseluruhan Malaysia pada tahun 2021


Sumber: IDC Market Security Product and Services Forecast, 2H16

Inisiatif Strategik MDEC

Sebagai sebahagian daripada visi MDEC untuk mendorong inovasi keselamatan siber di Malaysia, kami telah memperkenalkan sejumlah inisiatif untuk membantu menyatukan syarikat besar untuk bekerjasama dengan syarikat permula dan pakar industri untuk mengembangkan teknologi baharu;

  • Mengadakan program bimbingan untuk berkongsi pengetahuan domain, pengalaman teknikal dan perniagaan
  • Membentuk platform untuk penyedia penyelesaian tempatan untuk menunjukkan penyelesaiannya, diikuti dengan menguji penerapan cabaran.

Program Kami

Sesuai dengan inisiatif MDEC, kami telah bekerjasama dengan institusi pengajian tinggi dan juga agensi kerajaan untuk melancarkan program yang membantu merapatkan jurang bakat nasional mengenai keselamatan siber.

Dijalankan oleh Protection Group International (PGI) UK dan Asia Pacific University of Technology and Innovation (APU), Program Skill-Up menyaksikan para peserta menjalani kursus lima hari yang merangkumi pelbagai aspek keselamatan siber. Mereka yang berjaya menamatkan kursus diberi peluang untuk mengikuti kursus diiktiraf UK GCHQ yang dikendalikan oleh PGI.

Dalam mengatasi jurang bakat dan permintaan industri yang berkembang pesat dalam keselamatan siber, MDEC memperkenalkan program Empowering Women in Cyber ​​Risk Management. Inisiatif ini akan meneliti semula wanita yang ingin memasuki semula pasaran kerja selama 3 bulan.


Tonton video disini link.


Bagi mereka yang berminat dengan program ini, syarat-syaratnya adalah seperti berikut:

  • Mesti warganegara Malaysia;
  • Telah cuti rehat selama lebih dari 6 bulan; dan
  • Mempunyai pengalaman korporat selama 3 tahun.

Untuk memohon, sila isi borang ini.

Tarikh akhir: 31st Julai 2019

Dijalankan dengan kerjasama ISACA dan Institusi Teknologi Digital Premier kami, Program NxFORCE adalah program keselamatan siber selama empat minggu yang bertujuan untuk melatih dan mengembangkan generasi profesional keselamatan siber yang akan datang.

Sebagai pemimpin dan inovator pada masa hadapan, belia adalah kumpulan bakat penting untuk memenuhi tuntutan kemahiran keselamatan siber. Menyedari betapa pentingnya ini, Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) memperkenalkan Program Perendaman Cybersecurity for Youth, CSI: MY bertujuan untuk mewujudkan peluang bagi para belia dalam memberi tumpuan kepada pelajar STEM dan pelajar Pra-Universiti untuk mengembangkan minat, dan juga sebagai ‘jalur hijau’ ‘untuk mereka mengikuti kursus keselamatan siber di Institusi Pengajian Tinggi di mana tujuan utamanya adalah untuk menyediakan kumpulan bakat generasi seterusnya dalam keselamatan siber untuk memenuhi permintaan profesional industri dan keselamatan siber. #csimy


Bagi mereka yang berminat dalam program ini, syarat-syaratnya adalah seperti berikut:

  • Mesti warganegara Malaysia;
  • Tingkatan 4 & 5 pelajar; atau
  • Pra Universiti atau pelajar setaraf (Asasi, matrikulasi, diploma dll)

* Keutamaan akan diberikan kepada pelajar tingkatan 5 dan ke atas


Untuk memohon, sila isi borang ini.


Tarikh akhir: 15th Oct 2019


CYBER100 (“Cabaran”) adalah Program Cabaran Inovasi Cybersecurity. Inisiatif ini akan mengkaji permulaan dan peningkatan inovatif tempatan yang dapat menghasilkan penyelesaian untuk Cabaran Keselamatan Siber Nasional Teratas yang akan diterbitkan.


Cabaran terbuka untuk mana-mana syarikat yang memenuhi kriteria berikut:

  • Syarikat yang diperbadankan di Malaysia dengan lebih daripada 50% pemegang saham adalah rakyat Malaysia; dan;
  • Syarikat harus mencadangkan produk tempatan untuk menyelesaikan Cabaran.

Untuk memohon, sila isi borang ini.

Tarikh akhir: 15 November 2019