LEMBAGA
PENGARAH

LEMBAGA PENGARAH

Bagi menavigasi ekonomi digital yang rumit dan berubah dengan pantas, MDEC telah memilih pasukan pengurusan yang berpengetahuan luas serta dinamik. Lembaga Pengarah ini terdiri daripada wakil – wakil daripada sektor kerajaan dan korporat.

Lembaga Pengarah bertanggungjawab terhadap inisiatif membabitkan teknologi negara termasuk arahan, pengawasan strategik atau pengurusan. Bersandarkan gabungan kepelbagaian yang berkepakaran tinggi, inilah pasukan terbaik untuk membimbing MDEC ke arah ekonomi yang berteraskan teknologi.

YBHG. DATO SERI’ HAJI MOHAMMAD BIN MENTEK

Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Multimedia

YBhg. Dato Seri ’Haji Mohammad bin Mentek dilantik sebagai anggota Lembaga Pengarah pada 25 November 2020.

YBhg Dato Seri ‘Haji Mohammad bin Mentek menjawat jawatan sebagai Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) pada 4 November 2020. Beliau lulus dengan Ijazah Sarjana Muda Sains dalam Matematik dan Sarjana Muda Sains dalam Statistik dari University of Minnesota, USA, dan mempunyai pengalaman luas selama 28 tahun dalam pentadbiran awam.Dia memulakan kerjayanya sebagai Penolong Setiausaha Bahagian Modal Insan, Perkhidmatan dan Latihan di Kementerian Tenaga, Telekomunikasi, dan Pos. Beliau juga pernah berkhidmat di Pejabat Kewangan Kerajaan Negeri Perak. Salah satu tonggak kejayaannya dilantik sebagai Pengarah pertama Institut Pentadbiran Awam Negara (INTAN), cawangan Sabah. Dia memegang peranan ini paling lama dari tahun 2000 hingga 2009.

Dia diberi tanggungjawab untuk memimpin Jabatan Imigresen di Sabah selama tiga tahun, sehingga menjadi anak negeri Sabah pertama yang dilantik dalam jawatan ini.Dia mencapai satu lagi kejayaan penting ketika dilantik sebagai Ketua Pengarah Komando Keselamatan Sabah Timur (ESSCOM) yang pertama pada tahun 2013. Dia juga pernah berkhidmat sebagai Setiausaha Kanan Kanan bagi Bahagian Pengurusan Sumber Manusia untuk Kementerian Pendidikan Pada tahun 2014. YBhg Dato ‘Seri Mohammad kemudian dilantik sebagai Ketua Setiausaha Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) pada tahun 2016, di mana dia menjadi anak negeri Sabah pertama yang dilantik ke jawatan ini. Dia kemudian ditugaskan kembali, dalam kapasitas yang sama, ke Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC).

YBRS. PN. AFIDAH AZWA BINTI ABDUL AZIZ

Timbalan Timbalan Setiausaha Bahagian Penilaian Pelaburan Di Bahagian Pelaburan Strategik Kementerian Kewangan

Dia dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), berkuat kuasa 16 Oktober 2018.

Dia dilantik sebagai ahli Lembaga PUNB berkuatkuasa pada 19 November 2015. Dia berkhidmat sebagai ahli Lembaga ganti sejak 2013, dan kini dia adalah Timbalan Setiausaha Bahagian Seksyen Penilaian Pelaburan di Bahagian Pelaburan Strategik Kementerian Kewangan sejak Ogos, 2017. Dia juga merupakan Ahli Lembaga Pengarah TEKUN Nasional, yang menjadi anggota sejak 15 Oktober 2015.

Puan Afidah memulakan kariernya dalam industri perbankan pada tahun 2000 setelah menamatkan pengajian di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dengan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi pada tahun 1999. Pada tahun 2009, dia lulus dengan Sarjana Ekonomi Pembangunan dari Universiti Putra Malaysia (UPM).

YBHG. PROFESSOR DATO’ DR HALIMAH BADIOZE ZAMAN F.A.SC

Pengarah Bebas Bukan Eksekutif

Dia dilantik menjadi Ahli Lembaga Pengarah Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) berkuatkuasa pada 5 April 2019.

Dato’ Dr Halimah telah berkhidmat dalam pelbagai kapasiti dan peranan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) selama 39 tahun, termasuk menjadi salah seorang ahli pengasas Fakulti Sains Maklumat dan Teknologi serta pengasas niche ICT di UKM. Pada masa ini, dia adalah Pengarah Pengasas pusat kecemerlangan pertama dalam Sains Komputer di UKM, yang disebut Institut Informatik Visual.

Selama bertahun-tahun, Dato’ Dr Halimah telah memainkan peranan penting dalam pelbagai kerjasama dengan pemimpin industri. Melalui kolaborasi inilah dia dapat menerima banyak penghargaan untuk penemuan dan inovasi di peringkat nasional dan antarabangsa.

YBRS. LEE CHIN CHEH

Pengarah Bebas Bukan Eksekutif

YBrs. Lee Chin Cheh dilantik sebagai anggota Lembaga Pengarah pada 6 Ogos 2020.

Kesungguhannya untuk undang-undang menjadikannya bekerja dengan baik ketika dia memperoleh ijazah undang-undang sebelum memulakan syarikatnya sendiri pada tahun 1997. Kehebatannya dalam arena undang-undang dan kepercayaan yang diperoleh dari pelanggan telah membuatnya berdiri teguh di dunia korporat sebagai penasihat undang-undang dan pengarah di banyak syarikat swasta dan awam yang berpusat di Malaysia, Singapura, Indonesia, Australia dan Jerman sejak 23 tahun yang lalu.Dia telah menasihati dan menyelesaikan pelbagai penggabungan dan pengambilalihan rentas sempadan dalam pelbagai bidang. Lee memulakan perjalanan politiknya pada tahun 1997 dan membuat kemajuan besar dalam karier politiknya, pertama kali dinobatkan sebagai anggota dewan dengan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) dan kemudian menjadi ADUN setelah memenangi kerusi DUN Kajang pada pilihan raya 2013.

Kerjaya politik Lee melihatnya kini memainkan peranan aktif dalam pemerintahan, setelah memegang jawatan Pegawai Tugas Khas kepada Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan sejak 2018.Penglibatannya di luar politik dan undang-undang meluas kepada khidmatnya kepada pelbagai organisasi berasaskan masyarakat selama ini, sama ada sebagai pemegang jawatan kanan atau penasihat undang-undang. Lee mendapat Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang, LLB (Kepujian) dari University of Wolverhampton, United Kingdom.

YBRS. ASSOCIATE PROFESSOR DR MUHAMMAD ABDULLAH BIN ZAIDEL

Pengarah Bebas Bukan Eksekutif

YBrs. Profesor Dr Muhammad Abdullah Bin Zaidel telah dilantik ke Lembaga pada 6 Ogos 2020.

Dengan pengalamannya yang luas dari sektor kewangan dan dalam pengurusan perniagaan, dapat mempercepat ekonomi Sarawak dan mencapai tahap yang lebih tinggi. Beliau menamatkan pengajian di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) dengan PhD dalam bidang Kewangan dan Ijazah Sarjana Pengurusan Perniagaan dari Universiti Teknologi MARA (UiTM).Sejak 2019, Dr. Muhammad Abdullah adalah alumni Harvard Business School, Universiti Harvard.

 

Sejak tahun 2008, Profesor Madya Dr Muhammad Abdullah adalah Pensyarah Kanan di Fakulti Ekonomi dan Perniagaan, UNIMAS. Dia juga menghabiskan banyak masa di sektor korporat juga ketika menjadi Naib Presiden Kanan di KAF Seagroatt & Campbell Securities Sdn. Bhd. Dan Vice President di CIMB Securities Sdn. Bhd.Pada masa ini, dia adalah ahli dewan Majlis Perundingan Upah Nasional, Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak, Lembaga Kemajuan Tanah dan Petroleum Sarawak Bhd.

YBRS. AIREEN OMAR

Pengarah Bebas Bukan Eksekutif

Dia adalah lulusan Ekonomi dari London School of Economics and Science Science dan memiliki Ijazah Sarjana Ekonomi dari Universiti New York.

YBrs. Aireen Omar dilantik sebagai anggota Lembaga Pengarah pada 3 November 2020. Aireen Omar kini adalah Presiden (Air Asia Digital), Kumpulan AirAsia di mana dia bertanggungjawab untuk strategi digitalnya, mempromosikan inovasi di seluruh kumpulan dan mendorong kerjasama di seluruh perniagaan dan pasaran AirAsia.

Dia mengawasi inisiatif besar kumpulan strategi digital yang luas untuk membantu mengubah Kumpulan AirAsia menjadi syarikat global, berasaskan cloud dan data. Di RedBeat Ventures, Aireen juga berperan penting dalam menanam dan mengembangkan perniagaan digital dan fintech seperti BigLife, BigPay, Teleport, Santan, dan dalam mengubah airasia.com menjadi lebih daripada sekadar platform syarikat penerbangan.

YBRS. DR DHESI BAHA RAJA

Pengarah Bebas Bukan Eksekutif

Dr Dhesi memiliki Ijazah Sarjana Kesihatan Awam dan DrPH (Doktor Kesihatan Awam) dan meminati Sains Data dan Kecerdasan Buatan.

YBrs. Dr Dhesi Baha Raja dilantik sebagai anggota Lembaga Pengarah pada 3 November 2020. Salah satu sumbangan utamanya kepada Malaysia ialah i-Kelahiran, perisian yang mengatur data kelahiran, liputan imunisasi & menjejaki kehamilan berisiko tinggi dalam masa nyata. Teknologi ini kemudian dilaksanakan di hospital dan klinik kerajaan di seluruh Malaysia.Berdasarkan memenangi hadiah pertama dalam Pertandingan Impak Global, dia ditaja ke Universiti Singularity di Silicon Valley di mana dia bersama-sama mengasaskan Kecerdasan Buatan dalam Epidemiologi Perubatan, sebuah perisian yang

mempunyai keupayaan untuk mengenal pasti wabak maut 3 bulan lebih awal & geo-lokasi mereka sehingga radius 400 meter. Dia juga dijemput oleh Yang Berhormat Canselor Jerman, Puan Angela Merkel untuk berkongsi kepakarannya mengenai AI untuk rintangan Antimikroba dan penggunaan teknologi untuk menyelesaikan cabaran besar global di Jerman.Dr Dhesi adalah salah seorang pakar yang merancang penggunaan teknologi untuk mencapai Matlamat Pembangunan Lestari untuk PBB dalam pertemuan panel pakar di New York & Geneva.

YBRS. FAROUK PETER LEE

Pengarah Bebas Bukan Eksekutif

YBrs. Farouk Peter Lee dilantik sebagai anggota Lembaga pada 3 November 2020.

Farouk Peter Lee mempunyai kerjaya yang luas dengan syarikat multinasional global dan kini merupakan Pengurus Besar Pasaran Asia untuk Operasi Kumpulan AXA, yang bertanggungjawab menguruskan penyampaian perkhidmatan bersama IT (Infrastruktur dan Aplikasi) untuk perniagaan AXA di seluruh Asia. Lee juga merupakan Pengerusi AXA Group Operations Hong Kong, dan Ahli Lembaga Eksekutif AXA Group Operations Malaysia dan AXA Group Operations Philippines.

Dia memiliki lebih dari 25 tahun pengalaman memimpin dan mendorong operasi dan perubahan IT memungkinkan industri Insurans dan Perbankan di seluruh Asia, khususnya di Malaysia, Singapura, Thailand, Indonesia, Korea Selatan, dan China (termasuk Hong Kong). Lee telah memegang peranan kepemimpinan dalam Accenture, DXC Technologies, New York Life Insurance, Zurich Insurance, MetLife, dan AXA. Beliau mendapat Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) dalam Kejuruteraan Elektrik dari Universiti Brown, Amerika Syarikat.

YBRS. JALEELUDEEN ABU BAKER

Pengarah Bebas Bukan Eksekutif

Jaleeludeen Abu Baker kini adalah Pengarah Undang-Undang & Pentadbiran di AHB International Berhad dan merupakan Pengarah Eksekutif Antah Holdings Berhad.

YBrs. Jaleeludeen Abu Baker dilantik sebagai anggota Lembaga Pengarah pada 3 November 2020. Dia adalah sebahagian daripada pasukan yang diberi kepercayaan untuk melakukan pemulihan dan penstrukturan semula syarikat Antah Group. Tugas ini juga melibatkan menangani dan memperbaiki pelbagai masalah tadbir urus korporat yang dihadapi.Dia juga melakukan tinjauan undang-undang dan korporat yang komprehensif terhadap portfolio pelaburannya dan memimpin penyelesaian pertikaian. Beliau juga merupakan Pengarah di SAB Global, pemilik dan pengurus pusat Pembelajaran dan Peningkatan Kanak-kanak Axiom di Malaysia.

Dia sebelumnya memegang peranan kepemimpinan dalam perniagaan perkhidmatan wang berlesen, setelah mewakili industri pertukaran wang Malaysia pada Laporan Penilaian Bersama 2014 mengenai langkah-langkah pembiayaan anti-pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas di Malaysia.Jaleeludeen memiliki Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (LL.B) (Kepujian) dari Universiti Islam Antarabangsa, Malaysia dan diterima sebagai Peguambela & Peguamcara, Mahkamah Tinggi Malaya pada tahun 1995. Di samping itu, dia adalah Pegawai Amanah yang diluluskan oleh Labuan Financial Perkhidmatan Perkhidmatan (Labuan FSA), Setiausaha Syarikat berlesen dan Ahli Jawatankuasa Institut Setiausaha Syarikat yang Diluluskan (IACS).

MAJLIS
OPERASI MDEC

TEMUI PASUKAN KAMI

Lembaga Pengarah disokong oleh Majlis Operasi MDEC yang diketuai oleh Mahadhir Aziz. Kumpulan ini membawa pengalaman luas dan pengetahuan industri dalam bidang masing-masing dan secara kolektif bertanggungjawab untuk melaksanakan dan menyampaikan objektif pembangunan industri dan transformasi digital. 

MAHADHIR AZIZ

Ketua Pegawai Eksekutif

Mahadhir telah mempengerusikan pelbagai jawatankuasa strategik dengan memberi fokus kepada pembangunan dan peraturan berkaitan Teknologi Masa Depan Malaysia, termasuk sebagai Panel Penasihat Kawal Selia Sandbox Negara (NRS).

MAHADHIR AZIZ

Ketua Pegawai Eksekutif

Mahadhir telah mempengerusikan pelbagai jawatankuasa strategik dengan memberi fokus kepada pembangunan dan peraturan berkaitan Teknologi Masa Depan Malaysia, termasuk sebagai Panel Penasihat Kawal Selia Sandbox Negara (NRS).

Sebagai peneraju industri yang dikenali, Mahadhir mempunyai rekod cemerlang melebihi 20 tahun dalam pelbagai industri seperti Perkhidmatan Kewangan, Tenaga (Minyak dan Gas), Teknologi Maklumat dan Media, serta pernah berkhidmat di organisasi tempatan dan global seperti Deloitte Consulting, Kodak, PETRONAS dan AmInvestment Bank.

Sebelum pelantikan ini, Mahadhir Aziz adalah pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Futurise sejak ia ditubuhkan pada 2017. Futurise, anak syarikat Cyberview sepenuhnya, merupakan sebuah agensi di bawah Kementerian Kewangan yang diberi mandat untuk mengawal selia Sandbox Negara (National Regulatory Sandbox (NRS). Pada Mac 2020, Mahadhir dipilih sebagai ahli pengasas Agensi Pelaksanaan Ekonomi Dan Koordinasi Strategik Nasional (LAKSANA) di bawah Kementerian Kewangan.

Mahadhir telah dilantik sebagai Pengurus Besar di Cyberview pada 2015 dan memainkan peranan besar dalam pembangunan Blueprint Pusat Teknologi Global Cyberjaya dan pelaksanaannya. Antara projek transformasi teknologi dan digital penting di bawah seliaan beliau termasuklah Majlis Inovasi Bandar (City Innovation Council) yang dipertanggung jawabkan untuk melaksanakan fungsi Bandar Pintar termasuk program Cyberjaya Tanpa Tunai (cashless).

Mahadhir telah mempengerusikan pelbagai jawatankuasa strategik dengan memberi fokus kepada pembangunan dan peraturan berkaitan Teknologi Masa Depan Malaysia, termasuk sebagai Panel Penasihat Kawal Selia Sandbox Negara (NRS). Mahadhir juga terlibat dalam pelbagai jawatankuasa termasuklah

Makmal Teknologi Inovasi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu dan Panel Peraturan Industry4WRD Malaysia di Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

Di peringkat antarabangsa, Mahadhir telah mewakili Malaysia di Forum Ekonomi Krasnoyarsk (2015 – Forum Ekonomi Dunia cawangan Russia), Kongres Ekspo Bandar Pintar Dunia (2016–2018) di Barcelona (di mana beliau diperakui sebagai antara peneraju inisiatif bandar pintar dunia), Forum Transformasi Global (2017) dan Forum Urban Dunia Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (2018), yang kemudiannya menyaksikan beliau dijemput sebagai ahli panel Makmal Teknologi Inovasi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu.

Mahadhir juga amat komited dalam pembangunan komuniti dan masyarakat secara amnya. Beliau telah menyumbang tenaga secara pro-bono untuk Institut Pengurusan Projek (PMI), di mana beliau merupakan Penyemak dan Penyumbang Kandungan Buku Projek Pengurusan Body of Knowledge (PMBOK). Buku berkenaan berperanan untuk memberi garis panduan kepada semua pengurus projek yang diiktiraf PMI (Pengurusan Projek Profesional – PMP) di seluruh dunia.

Beliau juga aktif dalam sistem pendidikan Malaysia di peringkat universiti dan sekolah menengah, merangkumi kerja-kerja kesukarelawanan hingga ke kesenian dan STEM. Mahadhir merupakan pemegang Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer dari Lakehead University dengan Minor dalam Perniagaan dan beliau berdaftar sebagai ahli teknologis dengan Malaysia Board of Technologists (MBOT).

Mahadhir telah mempengerusikan pelbagai jawatankuasa strategik dengan memberi fokus kepada pembangunan dan peraturan berkaitan Teknologi Masa Depan Malaysia, termasuk sebagai Panel Penasihat Kawal Selia Sandbox Negara (NRS). Mahadhir juga terlibat dalam pelbagai jawatankuasa termasuklah Makmal Teknologi Inovasi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu dan Panel Peraturan Industry4WRD Malaysia di Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

Di peringkat antarabangsa, Mahadhir telah mewakili Malaysia di Forum Ekonomi Krasnoyarsk (2015 – Forum Ekonomi Dunia cawangan Russia), Kongres Ekspo Bandar Pintar Dunia (2016–2018) di Barcelona (di mana beliau diperakui sebagai antara peneraju inisiatif bandar pintar dunia), Forum Transformasi Global (2017) dan Forum Urban Dunia Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (2018), yang kemudiannya menyaksikan beliau dijemput sebagai ahli panel Makmal Teknologi Inovasi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu.

Mahadhir juga amat komited dalam pembangunan komuniti dan masyarakat secara amnya. Beliau telah menyumbang tenaga secara pro-bono untuk Institut Pengurusan Projek (PMI), di mana beliau merupakan Penyemak dan Penyumbang Kandungan Buku Projek Pengurusan Body of Knowledge (PMBOK). Buku berkenaan berperanan untuk memberi garis panduan kepada semua pengurus projek yang diiktiraf PMI (Pengurusan Projek Profesional – PMP) di seluruh dunia.

Beliau juga aktif dalam sistem pendidikan Malaysia di peringkat universiti dan sekolah menengah, merangkumi kerja-kerja kesukarelawanan hingga ke kesenian dan STEM. Mahadhir merupakan pemegang Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer dari Lakehead University dengan Minor dalam Perniagaan dan beliau berdaftar sebagai ahli teknologis dengan Malaysia Board of Technologists (MBOT).

DATUK FADZLI ABDUL WAHIT

Strategi

Sebelum menyertai MDEC, Datuk Fadzli adalah Rakan Niaga / Pengarah Eksekutif untuk Amalan Perundingan Pengurusan KPMG Business Advisory (Ketua Sektor Kerajaan), KPMG Malaysia

Datuk Fadzli Abdul Wahit kini merupakan Ketua Pegawai Strategi MDEC. Sebelum menyertai MDEC, Datuk Fadzli merupakan Rakan Niaga/Pengarah Eksekutif untuk Perkhidmatan Perundingan Pengurusan dalam Khidmat Runding KPMG (Ketua Sektor Kerajaan), KPMG Malaysia.

Datuk Fadzli memiliki pengalaman lebih daripada 30 tahun dalam menasihati badan-badan kerajaan dan separa kerajaan Malaysia, dengan pengkhususan dalam bidang Pembangunan Dasar, Kajian Pelaksanaan dan Ekonomi, Perancangan dan Khidmat Nasihat Strategi, Penyusunan Semula Korporat serta Penswastaan industri utiliti awam. Kepakarannya yang meluas telah membantu pelbagai pihak berkepentingan dan perkongsian antara sektor kerajaan dan syarikat-syarikat besar. Beliau juga telah menerajui beberapa projek berkaitan dengan Teknologi Maklumat, Pengurusan Projek, Strategi & Proses Perniagaan dan Sumber Manusia dengan jayanya.
Pengalaman profesional Datuk Fadzli merangkumi tugasan di Coopers & Lybrand Management Consulting, Arthur Andersen Business Consulting, RHB Sakura Merchant Bank & MIMOS Berhad. Pada tahun 2014, Datuk Fadzli telah dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN) /Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) untuk tempoh dua penggal (empat tahun) dan beliau juga merupakan Profesor Sementara kepada DRB Hi-Com University, di mana beliau membantu Institut Pendidikan TInggi ini dengan menerusi seminar dan ceramah tentang bidang pengurusan strategik & operasi.

Datuk Fadzli telah mendapat pendidikannya di Malaysia dan United Kingdom. Beliau memulakan pendidikan tingginya di Institut Teknologi MARA (ITM) dalam bidang Perakaunan, dan seterusnya melanjutkan pelajarannya di University of Aberdeen, Scotland, di mana beliau berjaya mendapat Ijazah Sarjana Muda dan Ijazah Sarjana dalam bidang Perakaunan.

Pengalaman profesional Datuk Fadzli merangkumi tugasan di Coopers & Lybrand Management Consulting, Arthur Andersen Business Consulting, RHB Sakura Merchant Bank & MIMOS Berhad. Pada tahun 2014, Datuk Fadzli telah dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN) /Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) untuk tempoh dua penggal (empat tahun) dan beliau juga merupakan Profesor Sementara kepada DRB Hi-Com University, di mana beliau membantu Institut Pendidikan TInggi ini dengan menerusi seminar dan ceramah tentang bidang pengurusan strategik & operasi.

Datuk Fadzli telah mendapat pendidikannya di Malaysia dan United Kingdom. Beliau memulakan pendidikan tingginya di Institut Teknologi MARA (ITM) dalam bidang Perakaunan, dan seterusnya melanjutkan pelajarannya di University of Aberdeen, Scotland, di mana beliau berjaya mendapat Ijazah Sarjana Muda dan Ijazah Sarjana dalam bidang Perakaunan.

RAYMOND SIVA

Pelaburan dan Jenama

Dia adalah Pakar Strategi Reputasi dan Pengaruh yang sangat dicari untuk jenama antarabangsa, konglomerat dan CEO tempatan.

En. Raymond Siva memiliki pengalaman lebih daripada 23 tahun dalam bidang kewartawanan, pemasaran strategik dan respons terhadap isu dan krisis. Beliau merupakan penasihat Strategis Reputasi dan Pengaruh yang sering digunakan oleh jenama antarabangsa, konglomerat tempatan dan Ketua Pegawai Eksekutif. Raymond telah menjalankan lebih daripada 100 latihan jurucakap dan krisis, bengkel serta ceramah tentang pemesejan di Malaysia, Indonesia dan Singapura.

Beliau telah dilantik sebagai CMO (Ketua Pegawai Pemasaran) Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia

(MDEC) pada Oktober 2019 dan sebagai Naib Presiden Kanan Pelaburan dan Penjenamaan pada bulan Disember 2020 dan bertanggungjawab mengendalikan pasukan yang terdiri daripada 110 orang. Ini termasuk Bahagian Pembangunan Promosi dan Pelaburan, Perkhidmatan Perniagaan MSC, Pemasaran Jenama dan Komunikasi Strategik.

Beliau memiliki Ijazah Sarjana Muda Undang-undang LLB dari University of London dan Diploma Profesional dalam Perhubungan Awam dari Institut Perhubungan Awam Malaysia.

Beliau telah dilantik sebagai CMO (Ketua Pegawai Pemasaran) Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) pada Oktober 2019 dan sebagai Naib Presiden Kanan Pelaburan dan Penjenamaan pada bulan Disember 2020 dan bertanggungjawab mengendalikan pasukan yang terdiri daripada 110 orang. Ini termasuk Bahagian Pembangunan Promosi dan Pelaburan, Perkhidmatan Perniagaan MSC, Pemasaran Jenama dan Komunikasi Strategik.

Beliau memiliki Ijazah Sarjana Muda Undang-undang LLB dari University of London dan Diploma Profesional dalam Perhubungan Awam dari Institut Perhubungan Awam Malaysia.

AIZA AZREEN AHMAD

Adaptasi

Dia bekerja di pelbagai industri dalam pengembangan strategi dan pelaksanaan transformasi perniagaan berskala besar.

Ms. Aiza Azreen Ahmad Ketua Pegawai Perniagaan Digital (CDBO) MDEC dan membawa lebih daripada 20 tahun pengalaman dan kepakaran untuk mengukuhkan azam MDEC dalam menerajui ekonomi digital Malaysia ke hadapan. Dalam tugasnya, beliau mengawasi dan menerajui Ekosistem Adaptasi Digital dalam E-dagang, Penerimagunaan Digital dalam Perniagaan, Pembangunan Ekosistem Data dan Infrastruktur Digital serta bertanggungjawab untuk mengenal pasti peluang-peluang inovasi luaran, bertujuan untuk meluaskan dan melaksanakan strategistrategi komersial baharu dalam MDEC manakala membina sayap perniagaan dan inovasi korporat.

Kerjaya Aiza selama 20 tahun dengan permulaan dalam khidmat pelaburan dan korporat sebelum beliau meningkat kepada jawatan-jawatan kepimpinan termasuk eksekutif pengurusan kanan dalam syarikat-syarikat antarabangsa dan serantau dalam bidang-bidang teknologi kewangan, telekomunikasi, perkhidmatan perbankan dan kewangan, konglomerat (perniagaan-perniagaan perladangan, permotoran, perindustrian dan hartanah), media dan komunikasi, perunding pengurusan dan pembangunan perisian.

Pencapaian penting beliau termasuk merintis ekosistem tanpa tunai Malaysia bagi sebuah syarikat serantau, menginovasi model-model perniagaan organisasi di mana beliau pernah bertugas bagi tujuan kesiapsiagaan digital termasuk bank-bank Islam dan syarikat media terintegrasi di Malaysia, mewujudkan tonggak pertumbuhan baharu dengan teknologi baharu muncul untuk menukarkan bahan buangan kepada produk bernilai tinggi, mendorong transformasi dalam syarikat perbadanan antarabangsa dan mendorong kepada pelbagai urus janji penggabungan dan pengambilalihan di Australia di mana beliau bermastautin selama beberapa tahun. Seorang pemanfaat (evangelist) teknologi, Aiza memberi nasihat kadang kala secara pro bono kepada pelbagai kementerian, agensi kerajaan, syarikat-syarikat berkaitan kerajaan dan syarikat pemula serantau tentang strategy “masuk ke pasaran”, teknologi sempadan, transformasi digital dan aspek-aspek operasi lain yang bersesuaian dengan kepakaran beliau.

Kerjaya Aiza selama 20 tahun dengan permulaan dalam khidmat pelaburan dan korporat sebelum beliau meningkat kepada jawatan-jawatan kepimpinan termasuk eksekutif pengurusan kanan dalam syarikat-syarikat antarabangsa dan serantau dalam bidang-bidang teknologi kewangan, telekomunikasi, perkhidmatan perbankan dan kewangan, konglomerat (perniagaan-perniagaan perladangan, permotoran, perindustrian dan hartanah), media dan komunikasi, perunding pengurusan dan pembangunan perisian.


Pencapaian penting beliau termasuk merintis ekosistem tanpa tunai Malaysia bagi sebuah syarikat serantau, menginovasi model-model perniagaan organisasi di mana beliau pernah bertugas bagi tujuan kesiapsiagaan digital termasuk bank-bank Islam dan syarikat media terintegrasi di Malaysia, mewujudkan tonggak pertumbuhan baharu dengan teknologi baharu muncul untuk menukarkan bahan buangan kepada produk bernilai tinggi, mendorong transformasi dalam syarikat perbadanan antarabangsa dan mendorong kepada pelbagai urus janji penggabungan dan pengambilalihan di Australia di mana beliau bermastautin selama beberapa tahun.

Seorang pemanfaat (evangelist) teknologi, Aiza memberi nasihat kadang kala secara pro bono kepada pelbagai kementerian, agensi kerajaan, syarikat-syarikat berkaitan kerajaan dan syarikat pemula serantau tentang strategy “masuk ke pasaran”, teknologi sempadan, transformasi digital dan aspek-aspek operasi lain yang bersesuaian dengan kepakaran beliau.

Richard Loh

Digital MDEC

Beliau bertanggungjawab menerajui dan membangunkan Strategi, Pelan dan Transformasi Teknologi Maklumat Digital MDEC.

En. Richard Loh Tian Hu dilantik sebagai Ketua Pegawai Inovasi dan Teknologi pada 6 Ogos, 2021. Beliau mempunyai lebih daripada 24 tahun pengalaman dalam AI, data dan teknologi maklumat.

Beliau memulakan kerjaya pada tahun 1997 di Siemens Malaysia akhirnya beliau naik pangkat untuk memegang jawatan Ketua Pegawai Maklumat di Nokia Siemens Networks pada tahun 2006. Beliau juga pernah bekhidmat sebagai Ketua Pegawai Maklumat AIG Insurance Malaysia serta Ketua Negara, bagi Perkhidmatan IT di Zurich Insurance Malaysia. Sebelum pelantikan beliau di MDEC, beliau pernah berkhidmat di AXA Partners (Rantau Asia) sebagai Ketua Pegawai Maklumat.

Beliau bertanggungjawab menerajui dan membangunkan Strategi, Pelan dan Transformasi Teknologi Maklumat Digital MDEC. Beliau juga menggalas tugas untuk meninjau, menyusun semula dan mengintegrasikan fungsi-fungsi dan infrastruktur teknologi untuk memaksimumkan keupayaan MDEC dan memastikan bahawa hal ini adalah selaras bagi menyediakan perkhidmatan inovasi dan teknologi digital berkualiti tinggi yang dinamik dan responsif kepada pelanggan-pelanggan dalaman dan luaran.

Beliau bertanggungjawab menerajui dan membangunkan Strategi, Pelan dan Transformasi Teknologi Maklumat Digital MDEC. Beliau juga menggalas tugas untuk meninjau, menyusun semula dan mengintegrasikan fungsi-fungsi dan infrastruktur teknologi untuk memaksimumkan keupayaan MDEC dan memastikan bahawa hal ini adalah selaras bagi menyediakan perkhidmatan inovasi dan teknologi digital berkualiti tinggi yang dinamik dan responsif kepada pelanggan-pelanggan dalaman dan luaran.

DR SUMITRA NAIR

Kemahiran & Pekerjaan

Amanat utamanya adalah untuk memastikan bahawa belia Malaysia dilengkapi dengan kecekapan digital yang diperlukan untuk tenaga kerja masa depan.

Dr. Sumitra merupakan Senior Naib Presiden dan Ketua Kemahiran Digital dan Pekerjaan di Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC). Mandatnya adalah untuk menerajui pembangunan bakat digital MDEC dan strategi keterangkuman dengan cara yang memperkasa rakyat Malaysia memanfaatkan teknologi digital untuk peluang kerjaya dan pendapatan.

Sehingga kini, kerjanya telah memberi kesan kepada lebih daripada dua juta rakyat Malaysia. Sumitra juga telah memulakan dan mengetuai inisiatif bagi memperkasakan perniagaan kecil dan oleh perniagaan usahawan muda dengan kemahiran pemasaran digital yang memanfaatkan lebih daripada 300,000 perniagaan mikro di Malaysia.

Peranannya beliau sebelum ini termasuklah memegang peranan penasihat dan kepimpinan dalam portfolio kelestarian dan tanggungjawab korporat di DiGi Telecommunications and Telenor ASA. Sumitra juga memegang PhD (Ijazah Kedoktoran Falsafah) dalam Ekonomi Perniagaan dari University Monash di Malaysia, Diploma Lepasan Sarjana dalam Perakaunan dan Kewangan daripada Persatuan Akauntan Bertauliah Berpiagam (ACCA), Sijil Pengurusan Eksekutif dalam Pemasaran Antarabangsa dari Universiti INSEAD serta Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dengan Kepujian dari Universiti Malaya. Peranannya yang paling penting adalah sebagai ibu kepada dua orang anak yang minat dalam digital.

Peranannya beliau sebelum ini termasuklah memegang peranan penasihat dan kepimpinan dalam portfolio kelestarian dan tanggungjawab korporat di DiGi Telecommunications and Telenor ASA. Sumitra juga memegang PhD (Ijazah Kedoktoran Falsafah) dalam Ekonomi Perniagaan dari University Monash di Malaysia, Diploma Lepasan Sarjana dalam Perakaunan dan Kewangan daripada Persatuan Akauntan Bertauliah Berpiagam (ACCA), Sijil Pengurusan Eksekutif dalam Pemasaran Antarabangsa dari Universiti INSEAD serta Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dengan Kepujian dari Universiti Malaya. Peranannya yang paling penting adalah sebagai ibu kepada dua orang anak yang minat dalam digital.

GOPI GANESALINGAM

Industri

Gopi telah bekerja dengan jenama seperti Matsushita, American Express International, Lucent Technologies, Telstra Australia, Salesforce.com dan Google.

En. Gopi Ganesalingam adalah seorang usahawan dan profesional kewangan yang telah berkhidmat sebagai eksekutif dan ahli lembaga di seluruh Asia Pasifik selama lebih 30 tahun. Gopi telah bekerja dengan jenama seperti Matsushita, American Express International, Lucent Technologies, Telstra Australia, Deutsche Telecoms Consulting dan sebagai rakan kongsi pasaran untuk Salesforce.com dan Google (melalui syarikat yang ditubuhkannya, LAVA Protocols). Gopi kini memegang jawatan sebagai Senior Naib Presiden Tech Ecosystem & Globalisation (TEG) di Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), agensi kerajaan yang bertugas memperjuangkan dan menerajui Ekonomi Digital Malaysia.

Di MDEC, Gopi berperanan memperjuang para usahawan digital dan pengganggu berbakat sambil mengembang dan menghubungkan ekosistem teknologi tempatan agar mampu berdaya saing dan

jelas kelihatan di mata dunia, sekali gus memperkasakan syarikat dan pengusaha teknologi dan menjadikan visi perniagaan mereka kenyataan. Semangat beliau tidak pernah luntur dalam usahanya mengembangkan Ekonomi Digital Malaysia yang masih muda, demi mencapai pembangunan sosio-ekonomi yang lestari dan inklusif. Matlamat akhir beliau adalah untuk menghubung dan memacu ekonomi digital sedunia melalui penglibatan kerajaan, inovasi/perkongsian bersama syarikat dan penyelarasan antara pelabur/penyumbang dana, kerajaan dan perniagaan yang semuanya akan menghubungkan ekonomi teknologi antarabangsa. Gopi juga berkhidmat sebagai Pengarah Bebas dengan MCIS Life (Insurance) dan sebagai Pemegang Amanah dan ahli Lembaga Pengarah di Junior Achievement Worldwide, Malaysia.

Di MDEC, Gopi berperanan memperjuang para usahawan digital dan pengganggu berbakat sambil mengembang dan menghubungkan ekosistem teknologi tempatan agar mampu berdaya saing dan jelas kelihatan di mata dunia, sekali gus memperkasakan syarikat dan pengusaha teknologi dan menjadikan visi perniagaan mereka kenyataan. Semangat beliau tidak pernah luntur dalam usahanya mengembangkan Ekonomi Digital Malaysia yang masih muda, demi mencapai pembangunan sosio-ekonomi yang lestari dan inklusif. Matlamat akhir beliau adalah untuk menghubung dan memacu ekonomi digital sedunia melalui penglibatan kerajaan, inovasi/perkongsian bersama syarikat dan penyelarasan antara pelabur/penyumbang dana, kerajaan dan perniagaan yang semuanya akan menghubungkan ekonomi teknologi antarabangsa. Gopi juga berkhidmat sebagai Pengarah Bebas dengan MCIS Life (Insurance) dan sebagai Pemegang Amanah dan ahli Lembaga Pengarah di Junior Achievement Worldwide, Malaysia.

NORA JUNITA HUSAINI

Kewangan

Nora Junita Hussaini merupakan Felo Akauntan Bertauliah (FCA) dan Profesional Perniagaan dan Kewangan (BFP) dengan Institut Akauntan Bertauliah di England dan Wales dan ahli Institut Akauntan Malaysia.

Cik Nora Junita Hussaini ialah Ketua Pegawai Kewangan (CFO) MDEC dengan pengalaman dan kepakaran lebih dua dekad, dan pelantikannya mencerminkan iltizam MDEC dalam memacu pertumbuhan ekonomi digital Malaysia.

Beliau telah mengetuai fungsi kewangan, strategi, pengurusan rantai bekalan dan fungsi-fungsi korporat yang lain di organisasi-organisasi seperti Webe Digital Sdn Bhd. (unifi mobile) di bawah Telekom Malaysia Berhad; Packet One Networks Malaysia Sdn. Bhd., di bawah Green Packet Berhad dan Robi Axiata Limited (Bangladesh), di bawah Axiata Group Berhad. Pengalamannya yang luas juga meliputi M&A, perubahan perniagaan dan pengurusan perubahan, terutama dalam perkhidmatan-perkhidmatan telekomunikasi dan digital.

Nora Junita adalah graduan Sarjana Muda Sains dalam bidang Ekonomi dari London School of Economics and Political Science, Felo Akauntan Bertauliah (FCA) dan Profesional Perniagaan dan Kewangan (BFP) dengan Institut Akauntan Bertauliah di England dan Wales dan ahli Institut Akauntan Malaysia. Beliau juga mempunyai pengalaman sebagai Ahli Lembaga Pengarah dengan syarikat-syarikat swasta dan awam yang disenaraikan dan merupakan ahli Institut Pengarah Korporat Malaysia (ICDM) dan LeadWomen.

Nora Junita adalah graduan Sarjana Muda Sains dalam bidang Ekonomi dari London School of Economics and Political Science, Felo Akauntan Bertauliah (FCA) dan Profesional Perniagaan dan Kewangan (BFP) dengan Institut Akauntan Bertauliah di England dan Wales dan ahli Institut Akauntan Malaysia. Beliau juga mempunyai pengalaman sebagai Ahli Lembaga Pengarah dengan syarikat-syarikat swasta dan awam yang disenaraikan dan merupakan ahli Institut Pengarah Korporat Malaysia (ICDM) dan LeadWomen.

Whistleblowing

MDEC komited dalam menegakkan integriti, ketelusan dan governans terbaik dalam tatacara operasi kami. Atas tujuan ini, jika pekerja MDEC mahupun orang awam yang mempunyai maklumat mengenai perlakuan yang salah, boleh mengajukan laporan atau pendedahan sepertimana pematuhan dalam Polisi Pemberian Maklumat MDEC. .

Perlakuan yang salah termasuk mana-mana kesalahan, penyalahgunaan kuasa, aktiviti tidak jujur yang dianggap tidak beretika atau melanggar peraturan, panduan, polisi dalaman dan prosedur MDEC yang meliputi:

 • Kesalahan jenayah di bawah undang-undang seperti rasuah, penipuan, pemalsuan, pecah amanah, bersubahat atau berniat untuk melakukan kesalahan jenayah
 • Menerima, terlibat atau mengajak melakukan/memberi rasuah, menerima rasuah atau penyelewengan atau menikmati pertukaran untuk faedah peribadi langsung atau tidak langsung
 • Penyalahgunaan dana dan aset MDEC
 • Penyelewengan pengurusan dalam MDECC
 • Melanggar Tatacara Kelakuan MDEC, secara khususnya gagal mendedahkan konflik kepentingan
 • Penyelewengan kewangan atau penyelewengan yang serius dalam MDEC/li>
 • Kelakuan yang dinyatakan dalam Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009.
 • Tindakan atau akibat yang menimbulkan bahaya atau ancaman keselamatan terhadap kehidupan, kesihatan, atau keselamatan pekerja MDEC, orang awam, atau alam sekitar
 • Kegagalan untuk mematuhi undang-undang dan peraturan yang relevan di mana individu terbabit dengan sengaja mengabaikan, atau tidak mematuhi ketentuan tersebut
 • Percubaan untuk menyembunyikan maklumat yang berkaitan dengan kelakuan yang salah
 • Dengan sengaja mengarahkan atau menasihati seseorang untuk melakukan salah satu tindakan tidak wajar seperti di atas
 • Sepertimana yang termaktub dalam SPRM, semua pendedahan akan diuruskan oleh Jabatan Integriti dan Governans (IGD) MDEC menerusi proses pemberian maklumat. Kesemua maklumat yang didedahkan termasuk maklumat mengenai sifat sesuatu kelakukan yang tidak betul dan indentiti pemberi maklumat akan dirahsiakan melainkan sepertimana yang dikehendaki di bawah peruntukan mana-mana undang-undang dan mahkamah yang kompeten.

  Pekerja MDEC atau orang awam boleh menghantar pendedahan mereka menerusi borang ini disertakan dengan bukti atau dokumen yang boleh menyokong pendedahan anda ke mana-mana saluran laporan berikut dan pendedahan anda akan dijamin kerahsiannya:

  Sampul surat yang tertutup kemas dengan label “Untuk dibuka oleh Ketua, Jabatan Integriti dan Governans (IGD) sahaja”, di alamat:

  Ketua, Jabatan Integriti dan Governans (IGD),
  MDEC HQ, 2360, Persiaran APEC,
  63000, Cyberjaya,
  Selangor Darul Ehsan

  Anda juga boleh menghantar emel pemberian maklumat [email protected]

  PERTANYAAN

  Anda boleh berhubung mengenai Jabatan Integriti dan Governans (IGD) secara bersemuka, surat, telefon dan emel seperti maklumat di bawah:

  Jabatan Integriti dan Governans
  Malaysia Digital Economy Corporation Sdn Bhd (389346-D)
  2360, Persiaran APEC
  63000, Cyberjaya
  Selangor Darul Ehsan
  Talian Langsung :+603 8315 3293
  Email: [email protected]

  –>

   
   

  POLISI MDEC

  MDEC menyokong usaha pencegahan rasuah oleh Kerajaan dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dengan mengukuhkan governans korporat dan pengamalan berterusan standard tertinggi dalam praktis ketelusan perniagaan, tanpa mengira mana-mana dan apabila perniagaan melibatkan pengarah, pekerja, pembekal, penerima, peserta dan pelanggan MDEC.

  Demi memastikan pematuhan ini, MDEC kini menambahbaik panduan dan polisi sedia ada yang tergunapakai kepada pengarah, pengurusan, pekerja dan individiu yang berkaitan dengan MDEC, sejajar dengan undang-undang Malaysia yang relevan. Panduan dan polisi tersebut adalah tertakluk kepada perubahan dari semasa ke semasa oleh Lembaga Pengarah mengikut kesesuaian demi menjaga kepentingan MDEC, atau sepertimana yang dikehendaki oleh undang-undang.

  MUAT TURUN

  PERTANYAAN

  Anda boleh berhubung mengenai Jabatan Integriti dan Governans (IGD) secara bersemuka, surat, telefon dan emel seperti maklumat di bawah:

  Jabatan Integriti dan Governans
  Malaysia Digital Economy Corporation Sdn Bhd (389346-D)
  2360, Persiaran APEC
  63000, Cyberjaya
  Selangor Darul Ehsan
  Talian Langsung :+603 8315 3293
  Email: [email protected]

   
   

  TATACARA KELAKUAN MDEC

  Tatacara Kelakuan untuk Para Pekerja MDEC

  MDEC sangat komited dalam menjunjung tinggi kelakuan korporat terbaik, dan menjadi tanggungjawab setiap pekerja demi memastikan pematuhan standard etika yang tinggi.

  Kod tatacara ini dijadikan panduan tentang standard kelakuan yang diharapkan pada setiap pekerja MDEC dalam mengendalikan perniagaan kami.

  Tatacara Kelakuan untuk Pembekal/Vendor

  MDEC menaruh harapan terhadap pembida, pembekal, kontraktor, konsultan atau penyedia perkhidmatan lain (“Pembekal“), penerima geran tunai atau tajaan daripada MDEC (“Penerima“), individu yang menyertai mana-mana program kelolaan atau anjuran bersama MDEC (“Peserta“) dan pelanggan (“Pelanggan“) untuk menjalankan perniagaan mereka dengan penuh beretika dan profesional.

  Kod tatacara ini dijadikan panduan tentang standard kelakuan yang diharapkan pada setiap Pembekal/Penerima/Peserta MDEC dalam mengendalikan perniagaan dengan MDEC.

  MUAT TURUN

  PERTANYAAN

  Anda boleh berhubung mengenai Jabatan Integriti dan Governans (IGD) secara bersemuka, surat, telefon dan emel seperti maklumat di bawah:

  Jabatan Integriti dan Governans
  Malaysia Digital Economy Corporation Sdn Bhd (389346-D)
  2360, Persiaran APEC
  63000, Cyberjaya
  Selangor Darul Ehsan
  Talian Langsung :+603 8315 3293
  Email: [email protected]

   
   

  KOMITMEN KORPORAT

  Kepada Lembaga Pengarah MDEC, para pekerja, pembekal, penerima manfaat, peserta dan pelanggan,

  Sebagai agensi peneraju ekonomi digital Malaysia, MDEC komited untuk mengekalkan standard yang tinggi dalam integriti, ketelusan dan governans terbaik dalam tatacara pengoperasian.

  Selaras dengan penguatkuasaan Peruntukan Liabiliti Korporat, Seksyen 17A, Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah 2009, MDEC berikrar untuk memastikan perniagaan kami tidak akan mengambil bahagian dalam sebarang aktiviti rasuah.

  Bersama kita berusaha dalam memutuskan rantaian rasuah.

  MALAYSIA DIGITAL ECONOMY CORPORATION

  #IntegritiKeutamaanKami #MariBinaBersama


  Glosari
 • mbekal termasuk pembida, kontraktor, konsultan atau pembekal perkhidmatan lain
 • Penerima termasuk penerima geran tunai atau tajaan daripada MDEC
 • Peserta termasuk individu yang menyertai mana-mana program kelolaan atau anjuran bersama oleh MDEC
 • PERTANYAAN

  Anda boleh berhubung mengenai Jabatan Integriti dan Governans (IGD) secara bersemuka, surat, telefon dan emel seperti maklumat di bawah:

  Jabatan Integriti dan Governans
  Malaysia Digital Economy Corporation Sdn Bhd (389346-D)
  2360, Persiaran APEC
  63000, Cyberjaya
  Selangor Darul Ehsan
  Talian Langsung :+603 8315 3293
  Email: [email protected]

   
   
  TEMUI PASUKAN KAMI
  Lembaga Pengarah disokong oleh Majlis Operasi MDEC yang diketuai oleh Mahadhir Aziz. Kumpulan ini membawa pengalaman luas dan pengetahuan industri dalam bidang masing-masing dan secara kolektif bertanggungjawab untuk melaksanakan dan menyampaikan objektif pembangunan industri dan transformasi digital.

  MAHADHIR AZIZ

  Ketua Pegawai Eksekutif

  MDEC Digital


  DATUK FADZLI ABDUL WAHIT
  Strategy

  Pelaburan Digital


  RAYMOND SIVA
  Pelaburan dan Penjenamaan

  Perniagaan Bertenaga Digital


  AIZA AZREEN AHMAD
  Adaptasi

  Perniagaan Bertenaga Digital


  GOPI GANESALINGAM
  Industri

  Rakyat Malaysia Berkemahiran Digital


  DR SUMITRA NAIR
  Kemahiran & Pekerjaan

  Tadbir Urus & Kawalan


  NORA JUNITA HUSAINI
  Kewangan
  LEMBAGA PENGARAH
  Bagi menavigasi ekonomi digital yang rumit dan berubah dengan pantas, MDEC telah memilih pasukan pengurusan yang berpengetahuan luas serta dinamik. Lembaga Pengarah ini terdiri daripada wakil – wakil daripada sektor kerajaan dan korporat.

  Lembaga Pengarah bertanggungjawab terhadap inisiatif membabitkan teknologi negara termasuk arahan, pengawasan strategik atau pengurusan. Bersandarkan gabungan kepelbagaian yang berkepakaran tinggi, inilah pasukan terbaik untuk membimbing MDEC ke arah ekonomi yang berteraskan teknologi.
   
  YBHG. DATUK WIRA DR HJ. RAIS HUSSIN MOHAMED ARIFF
  Pengerusi Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC)
  YBhg. Dr Rais Hussin adalah geostrategis, penulis prolifik, usahawan dan ahli akademik. Beliau juga merupakan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif EMIR Research yang terlibat dengan penyelidikan berdasarkan data mengenai isu nasional serta antarabangsa. Dr Rais mempunyai pengalaman korporat yang luas lebih 23 tahun dalam memimpin dan mengurus syarikat telekomunikasi dan teknologi maklumat bagi sektor tempatan dan antarabangsa.

  Beliau secara aktif mempromosikan pelaburan masuk, teknologi dan pelaksanaan projek mega berteknologi tinggi di Malaysia dan pasaran serantau yang berpotensi di ASEAN. Antara isu yang menarik perhatiannya termasuk perubahan besar yang mengganggu, data besar, penggunaan ekonomi berdasarkan aplikasi, algoritma dan kecerdasan buatan. Berlandaskan ilmu pengetahuan, strategi, komunikasi dan undnag -undnag, Dr Rais berusaha meyakinkan kerajaan untuk mengukuhkan kerjasama sektor swasta dan awam seperti dicadangkan oleh Bank Dunia untuk manfaat bersama.

  Dr Rais Hussin memperoleh Ijazah Sarjana Muda Ekonomi (Kepujian), Sarjana Pengurusan dan Doktor Falsafah dalam Pentadbiran Perniagaan daripada Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).
   
   
   
  YBhg. Dato’ Sri Haji Mohammad bin Mentek
  Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Multimedia
  YBhg. Dato’ Sri Haji Mohammad bin Mentek dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah MDEC pada 25 November 2020. YBhg. Dato’ Sri Haji Mohammad bin Mentek telah memulakan tugas sebagai Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) pada 4 November lalu. Beliau yang berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sains Matematik dan Sarjana Sains Statistik dari Universiti Minnesota, Amerika Syarikat mempunyai pengalaman luas selama 28 tahun dalam pentadbiran awam bermula sebagai Penolong Setiausaha Cawangan Perjawatan, Perkhidmatan dan Latihan di Kementerian Tenaga, Telekom dan Pos. Beliau juga pernah berkhidmat di Pejabat Kewangan Negeri Perak.

  Beliau mencatat sejarah sebagai Pengarah Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) Cawangan Sabah yang pertama dan paling lama berkhidmat sejak 2000 hingga 2009. Seterusnya Mohammad dipertanggungjawabkan untuk mengemudi Jabatan Imigresen Malaysia, Sabah selama tiga tahun bermula pada 2010 di mana beliau adalah Pengarah Imigresen Sabah pertama yang berasal dari Sabah. Beliau sekali lagi mencatat sejarah apabila dilantik sebagai Ketua Pengarah pertama Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) pada 2013 selain pernah berkhidmat sebagai Setiausaha Bahagian Kanan, Pengurusan Sumber Manusia di Kementerian Pelajaran pada 2014. YBhg. Dato’ Sri Haji Mohammad turut diberi tanggungjawab sebagai Ketua Setiausaha Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) pada 2016 di mana beliau merupakan anak Sabah pertama dilantik sebagai Ketua Setiausaha. Kemudian beliau dipertanggungjawabkan untuk menjadi Ketua Setiausaha Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC).
   
  YBRS. PN. AFIDAH AZWA BINTI ABDUL AZIZ
  Timbalan Setiausaha Bahagian Penilaian Pelaburan Strategik, Kementerian Kewangan
  YBrs. Pn Afidah Azwa Binti Abdul Aziz dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah MDEC pada 16 Oktober 2018. Sebelum itu, beliau turut dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah Perbadanan Usahawan Nasional Bhd (PUNB) pada 19 November 2015. Pn Afidah berkhidmat sejak 2013 dan kini merupakan Timbalan Wakil Setiausaha Bahagian Penilaian Pelaburan di Bahagian Pelaburan Strategik , Kementerian Kewangan sejak Ogos 2017. Beliau juga merupakan Ahli Lembaga Pengarah TEKUN Nasional sejak 15 Oktober 2015.

  Puan Afidah memulakan kariernya dalam bidang perbankan setelah menamatkan pengajian di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dengan memperoleh Ijazah Sarjana Muda Ekonomi pada 1999. Pada 2009, beliau menamatkan pengajian Sarjana Ekonomi (Pembangunan) di Universiti Putra Malaysia (UPM).
   
   
   
  YBHG. PROFESSOR DATO’ DR HALIMAH BADIOZE ZAMAN F.A.SC
  Pengarah Bebas Bukan Eksekutif  
  YBhg. Profesor Dato Dr Halimah Badioze Zaman dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah MDEC pada 5 April 2019. Dato Dr Halimah telah menjawat pelbagai jawatan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) selama 39 tahun termasuk sebagai salah seorang pengasas Fakulti Sains dan Teknologi Maklumat di universiti berkenaan. Ketika ini, beliau juga merupakan Pengarah Institut Informatik Visual UKM.

  Dr Halimah telah memainkan peranan penting dalam pelbagai kerjasama dengan pemimpin industri. Melalui kerjasama berkenaan, beliau telah menerima pelbagai anugerah berdasarkan penemuan dan kajian inovasi di peringkat nasional dan antarabangsa.
   
   
  YBRS. LEE CHIN CHEH
  Pengarah Bebas Bukan Eksekutif  
  YBrs. Lee Chin Cheh dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah MDEC pada 6 Ogos 2020.Beliau berjaya mengasaskan firma guamannya pada 1997. Reputasi hebat yang dimilikinya Lee menyebabkan beliau mendapat kepercayaan pelbagai syarikat awam dan swasta di Malaysia, Singapura, Indonesia, Jerman dan Australia yang ingin mendapatkan khidmatnya. Beliau yang berpengalaman lebih 23 tahun mempunyai kepakaran bidang konsultasi dan menyelesaikan pelbagai masalah berkaitan penggabungan dan pengambilan syarikat rentas sempadan.

  Lee juga merupakan seorang activis political Dan karier politik beliau bermula pada 1997 dan pernah menjadi ahli di Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ). Lee juga pernah menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kajang setelah menang kerusi berkenaan pada Pilihan Raya Umum ke-13 pada 2013.

  Sejak 2018, beliau dilantik sebagai Pegawai Tugas – Tugas Khas kepada Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan. Lee mendapat Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang, LLB (Kepujian) dari University of Wolverhampton, United Kingdom.
   
  YBRS. PROFESOR MADYA DR MUHAMMAD ABDULLAH BIN ZAIDEL
  Pengarah Bebas Bukan Eksekutif  
  YBrs. Professor Dr Muhammad Abdullah Bin Zaidel dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah MDEC pada 6 Ogos 2020.Beliau mempunyai pengalaman luas dan kepakaran dalam bidang kewangan dan pengurusan perniagaan untuk melonjakkan sektor berkenaan di Sarawak.

  Beliau memiliki Ijazah Kedoktoran Kewangan dari Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) serta Sarjana Pentadbiran Perniagaan dan ijazah bidang sama dari UiTM. Dari 2019, Dr Muhammad Abdullah adalah alumni Harvard Business School, Harvard University. Dr Muhammad Abdullah pernah berkhidmat sebagai Pensyarah Kanan di Fakulti Ekonomi dan Perniagaan, UNIMAS bermula 2008 hingga 2017. Beliau turut berpengalaman dalam sektor korporat apabila menjadi Pengurus Kanan di KAF Seagroatt & Campbell Securities Sdn. Bhd. dan Pengurus di CIMB Securities Sdn Bhd. Ketika ini beliau juga merupakan Ahli Lembaga Pengarah Majlis Perundingan Gaji Negara, Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak, Land Custody Development Authority dan Petroleum Sarawak Bhd.
   
   
   
  YBRS. AIREEN OMAR
  Pengarah Bebas Bukan Eksekutif
  YBrs. Aireen Omar dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah MDEC pada 3 November 2020. Aireen Omar merupakan Presiden Kumpulan AirAsia (AirAsia Digital) yang bertanggungjawab terhadap strategi digital, mempromosikan inovasi dalam kumpulan dan mendorong kerjasama seluruh perniagaan dan pasaran AirAsia.Beliau memainkan peranan penting untuk melaksanakan inisiatif berhubung strategi digital syarikat penerbangan berkenaan dan memacu Kumpulan AirAsia menjadi syarikat global berasaskan teknologi awam (cloud) dan data. Menerusi RedBeat Ventures pula, Aireen bertanggungjawab memupuk dan mengembangkan perniagaan digital dan teknologi kewangan seperti BigLife, BigPay, Teleport, Santan dan mengubah airasia.com menjadi lebih daripada sekadar platform syarikat penerbangan.

  Aireen memiliki Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dari London School of Economics dan Science (LSE) dan Ijazah Sarjana bidang sama dari Universiti New York, Amerika Syarikat.
   
  YBRS. DR DHESI BAHA RAJA
  Pengarah Bebas Bukan Eksekutif
  YBrs. Dr Dhesi Baha Raja dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah MDEC pada 3 November 2020. Dr. Dhesi memiliki Ijazah Sarjana Kesihatan Awam dan perubatan (Doktor Kesihatan Awam) dan sangat meminati bidang sains data dan AI. Salah satu sumbangan utamanya kepada negara ialah penciptaan i-kelahiran iaitu perisian yang merekod data kelahiran, jadual imunisasi dan mengesan kehamilan berisiko tinggi dengan tepat. Teknologi ini kemudian digunakan di hospital dan klinik kerajaan di seluruh negara. Setelah memenangi hadiah pertama dalam Pertandingan Impak Global, Dr. Global menerima biasiswa ke Singularity University di Lembah Silikon yang mana beliau bersama-sama pasukan penyelidik telah mengasaskan AI dalam perubatan Epidemiologi iaitu perisian yang berkemampuan untuk mengenal pasti wabak maut tiga bulan lebih awal serta berupaya mengenalpasti lokasi pesakit dalam radius sehingga 400 meter.

  Beliau juga penah menerima jemputan Canselor Jerman, Angela Merkel yang berminat untuk mendengar taklimatnya berhubung AI bagi mencegah anti mikrob terkait penggunaan teknologi untuk menyelesaikan masalah di negara itu. Dr. Dhesi juga merupakan salah seorang pakar yang merancang penggunaan teknologi untuk mencapai Matlamat Pembangunan Lestari bagi PBB dalam pertemuan membabitkan pakar- pakar seluruh dunia di New York dan Geneva.
   
   
   
  YBrs. FAROUK PETER LEE
  Pengarah Bebas Bukan Eksekutif
  YBrs. Farouk Peter Lee dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah MDEC pada 3 November 2020. Farouk Peter Lee mempunyai pengalaman luas dengan syarikat multinasional global dan kini merupakan Pengurus Besar Bagi Pasaran Asia untuk Operasi Kumpulan AXA yang bertanggungjawab menguruskan penyampaian perkhidmatan bersama IT (Infrastruktur dan Aplikasi) bagi perniagaan AXA di Asia. Lee juga merupakan Pengerusi AXA Group Operations Hong Kong dan Ahli Lembaga Eksekutif AXA Group Operations Malaysia dan Filipina.

  Beliau juga memiliki pengalaman lebih 25 tahun memimpin dan mendorong operasi dan perubahan IT sekaligus melonjakkan industri insurans dan perbankan di seluruh Asia seperti Malaysia, Singapura, Thailand, Indonesia, Korea Selatan,China dan Hong Kong. Lee telah memainkan peranan dalam memimpin Accenture, DXC Technologies, New York Life Insurance, Zurich Insurance, MetLife dan AXA. Beliau merupakan lulusan Universiti Brown, Amerika Syarikat dalam bidang Kejuruteraan Elektrik.
   
  YBRS. JALEELUDEEN ABU BAKER
  Pengarah Bebas Bukan Eksekutif
  YBrs. Jaleeludeen Abu Baker dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah MDEC pada 3 November 2020. Jaleeludeen Abu Baker ketika ini merupakan Pengarah Undang-Undang dan Pentadbiran di AHB International Berhad dan juga Pengarah Eksekutif Antah Holdings Berhad. Beliau juga merupakan sebahagian daripada pasukan yang diamanahkan untuk melakukan rombakan dan penstrukturan semula syarikat Antah Group. Antara tugas yang dilaksanakan ialah memperbaiki pelbagai masalah tadbir urus korporat. Jaleeludeen juga melakukan tinjauan undang-undang dan korporat yang komprehensif terhadap portfolio pelaburannya dan memimpin penyelesaian pertikaian yang wujud.

  Beliau juga merupakan Pengarah di SAB Global, pemilik dan pengurus pusat Pembelajaran dan Peningkatan Kanak-kanak Axiom di Malaysia. Sebelum ini, beliau memimpin perniagaan perkhidmatan wang berlesen dan mewakili industri pertukaran wang tempatan pada Laporan Penilaian Bersama 2014 bagi mengenai pengubahan wang haram dan pencegahan pembiayaan keganasan di Malaysia. Jaleeludeen memiliki Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (Kepujian) dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan diterima sebagai peguambela dan peguamcara Mahkamah Tinggi Malaya pada 1995. Beliau juga merupakan Pegawai Amanah yang diluluskan oleh Lembaga Perkhidmatan Kewangan Labuan (Labuan FSA), Setiausaha Syarikat berlesen dan Ahli Jawatankuasa Institut Setiausaha Syarikat yang diluluskan (IACS).   

  KAMI MEMACU EKONOMI DIGITAL MALAYSIA

  MDEC ditubuhkan pada tahun 1996 sebagai agensi utama untuk melaksanakan inisiatif MSC Malaysia. Hari ini, kami adalah sebuah agensi di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) dengan rekod prestasi hampir 25 tahun berjaya menerajui pertumbuhan ICT dan ekonomi digital di Malaysia. Lokasi geografi pusat Malaysia di ASEAN, yang muda & populasi yang mahir secara digital, pelbagai budaya & permadani berbilang bahasa, akses mudah ke modal & pasaran serantau, kemudahan menjalankan perniagaan, kepastian persekitaran operasi perniagaan dan sistem perundangan, nilai perbandingan dan taraf hidup yang tinggi, menjadikannya pilihan semula jadi untuk mendarat dan mengembangkan perniagaan digital anda di sini.  Hasrat MDEC adalah dengan tegas menjadikan Malaysia sebagai Nadi Digital ASEAN, sebuah pusat kuasa digital serantau yang melancarkan juara global untuk memimpin Revolusi Perindustrian Keempat, memastikan ekonomi digital kita akan mendorong kesejahteraan bersama bagi semua rakyat Malaysia.

  APA YANG MDEC LAKSANAKAN

  Kami memberi tumpuan untuk mempercepat pertumbuhan ekonomi digital kami, memastikannya inklusif dan bermanfaat untuk semua, tertumpu pada pemacu utama: memperkasakan rakyat Malaysia dengan Kemahiran Digital, Memperkasa perniagaan ke arah pendigitalan, dan mendorong Pelaburan Sektor Digital.


  MDEC akan memimpin negara ke dekad baru sebagai ekonomi digital pilihan rantau ini, menyumbang hampir 20% kepada KDNK negara (tertinggi di kalangan negara-negara ASEAN) dan 30% untuk ekonomi internet ASEAN.

  Misi & Visi MDEC

  Misi
  Memajukan Ekonomi Malaysia dengan Mempercepat Transformasi Digital


  Visi
  MDEC komited untuk melaksanakan inisiatif digital utama yang diumumkan menerusi MyDIGITAL berpandukan tiga teras strategiknya iaitu rakyat Malaysia yang berkemahiran kemahiran digital,perniagaan diperkasa secara digital dan pelaburan digital. Visi MDEC adalah untuk mewujudkan masyarakat yang terintegrasi dengan teknologi yang berpusat pada memastikan kesejahteraan bersama bagi semua golongan rakyat ke arah mewujudkan Malaysia 5.0.

  Warga MDEC

  Mendigitalkan ekonomi negara memerlukan kepakaran dalam pelbagai industri. Kami mengumpulkan inovator, pemimpin pemikiran dan penyokong teknologi untuk memimpin Ekonomi Digital Malaysia ke hadapan.

  Nilai teras yang kami jalani di MDEC adalah:

  • Kami Berkhidmat untuk Negara

  • Kami Berpikiran Kehadapan

  • Kami adalah Pemenang

  • Kami Bekerjasama

  • Kami Berseronok

  Tetapi pada akhirnya, Ekonomi Digital bukan hanya tanggungjawab MDEC – ini adalah tanggungjawab semua orang. Peranan kami adalah untuk membantu mengatur dan memberi inspirasi, tetapi masa depan digital Malaysia terletak di tangan rakyatnya.

  Program Kami & Inisiatif

  Mengikuti mandat kami untuk memimpin pembangunan Ekonomi Digital di Malaysia, MDEC telah mengembangkan dan melaksanakan pelbagai inisiatif dan program digital penggerak pertama yang telah membentuk semula Malaysia sebagai pengeluar kandungan dan perkhidmatan digital yang inovatif untuk Kemahiran Digital (mydigitalmaker, Premier Digital Tech Institutions, e-Usahawan, GLOW) Perniagaan Digital (Hab Digital Malaysia, GAIN, DFTZ) dan Pelaburan Digital (MSC, Global Business Services, Global Testbed Initiative).

  Lembaga Pengarah

  Temui profesional industri yang diamanahkan untuk membimbing MDEC melalui Ekonomi Digital yang kompleks dan lancar.

  Ketahui Lebih Lanjut
   
   
   

  Majlis Operasi MDEC

  Kenali Majlis Operasi MDEC yang menjaga inisiatif Ekonomi Digital Malaysia dan menyokong Lembaga Pengarah agar MDEC melaksanakan amanahnya.

  Ketahui Lebih Lanjut
   
   
   
  Dots & Dashes
  Pada 1884, Samuel Morse menghantar beberapa siri dots dan dashes dari Washington ke Baltimore, Maryland. Sejak itu, cara manusia berkomunikasi di seluruh dunia berubah. Menjelang 1866, manusia telah mempunyai talian telegraf dinamakan trans- Atlantik. Pada 1876, talian telefon telah dicipta. Selamat datang ke transformasi digital menyeluruh yang pertama di dunia.

  Selepas 200 tahun penciptaan internet dan beberapa tahun selepas pengenalan telefon pintar, ia membawa banyak perubahan terhadap cara kita melakukan kerja rutin, hiburan, bekerja, membeli-belah dan urusan perniagaan.

  JADI APA ITU
  EKONOMI DIGITAL?
  Ekonomi digital merujuk kepada aktiviti dan urus niaga yang didorong oleh sektor awam dan swasta serta warga negara untuk menghasilkan, mengadopsi dan menginovasi teknologi dan perkhidmatan digital berkaitan dengan fungsi sosio-ekonomi untuk peningkatan kekayaan, produktiviti dan kualiti hidup.

   
  Memacu Ekonomi Malaysia
  Ekonomi dunia pada hari ini dipacu oleh digital. Oleh itu, menjadi keperluan penting kepada Malaysia untuk memacu beberapa teras utama seperti penerimaan digital, teknologi keusahawanan dan inovasi. Bakat teknologi merupakan fokus utama untuk memacu Ekonomi Digital ke hadapan.
  • Penggunaan digital
  • Keusahawanan & Inovasi Digital
  • Pembangunan Bakat Teknologi
  • Inklusiviti Digital

  MISI MDEC

  Misi MDEC adalah untuk mengembangkan ekonomi digital negara dengan melaksanakan usaha menarik pelaburan, membangunkan juara teknologi tempatan, menjadi pemangkin ekosistem inovasi digital menerusi peraturan yang terangkum untuk menyokong dan menyebarkan kepelbagaian

  Cerita Kami

  Lihat siapa kita, apa yang kita lakukan, dan matlamat kita untuk masa depan

  Ketahui Lebih Lanjur
   
   
   

  Koridor Raya Multimedia

  Ketahui bagaimana Inisiatif MSC Malaysia membantu memajukan ekonomi digital negara

  Ketahui Lebih Lanjut
   
   
   

  Langkah Digital

  Ketahui bagaimana perniagaan anda dapat terus berdaya saing melalui Pemboleh Digital

  Ketahui Lebih Lanjut