KAMI MEMACU EKONOMI DIGITAL MALAYSIA

MDEC ditubuhkan pada tahun 1996 sebagai agensi utama untuk melaksanakan inisiatif MSC Malaysia. Hari ini, kami adalah sebuah agensi di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) dengan rekod prestasi hampir 25 tahun berjaya menerajui pertumbuhan ICT dan ekonomi digital di Malaysia. Lokasi geografi pusat Malaysia di ASEAN, yang muda & populasi yang mahir secara digital, pelbagai budaya & permadani berbilang bahasa, akses mudah ke modal & pasaran serantau, kemudahan menjalankan perniagaan, kepastian persekitaran operasi perniagaan dan sistem perundangan, nilai perbandingan dan taraf hidup yang tinggi, menjadikannya pilihan semula jadi untuk mendarat dan mengembangkan perniagaan digital anda di sini.Hasrat MDEC adalah dengan tegas menjadikan Malaysia sebagai Nadi Digital ASEAN, sebuah pusat kuasa digital serantau yang melancarkan juara global untuk memimpin Revolusi Perindustrian Keempat, memastikan ekonomi digital kita akan mendorong kesejahteraan bersama bagi semua rakyat Malaysia.

APA YANG MDEC LAKSANAKAN

Kami memberi tumpuan untuk mempercepat pertumbuhan ekonomi digital kami, memastikannya inklusif dan bermanfaat untuk semua, tertumpu pada pemacu utama: memperkasakan rakyat Malaysia dengan Kemahiran Digital, Memperkasa perniagaan ke arah pendigitalan, dan mendorong Pelaburan Sektor Digital.


MDEC akan memimpin negara ke dekad baru sebagai ekonomi digital pilihan rantau ini, menyumbang hampir 20% kepada KDNK negara (tertinggi di kalangan negara-negara ASEAN) dan 30% untuk ekonomi internet ASEAN.

Misi & Visi MDEC

Misi
Memajukan Ekonomi Malaysia dengan Mempercepat Transformasi Digital


Visi
MDEC komited untuk melaksanakan inisiatif digital utama yang diumumkan menerusi MyDIGITAL berpandukan tiga teras strategiknya iaitu rakyat Malaysia yang berkemahiran kemahiran digital,perniagaan diperkasa secara digital dan pelaburan digital. Visi MDEC adalah untuk mewujudkan masyarakat yang terintegrasi dengan teknologi yang berpusat pada memastikan kesejahteraan bersama bagi semua golongan rakyat ke arah mewujudkan Malaysia 5.0.

Warga MDEC

Mendigitalkan ekonomi negara memerlukan kepakaran dalam pelbagai industri. Kami mengumpulkan inovator, pemimpin pemikiran dan penyokong teknologi untuk memimpin Ekonomi Digital Malaysia ke hadapan.

Nilai teras yang kami jalani di MDEC adalah:

  • Kami Berkhidmat untuk Negara

  • Kami Berpikiran Kehadapan

  • Kami adalah Pemenang

  • Kami Bekerjasama

  • Kami Berseronok

Tetapi pada akhirnya, Ekonomi Digital bukan hanya tanggungjawab MDEC – ini adalah tanggungjawab semua orang. Peranan kami adalah untuk membantu mengatur dan memberi inspirasi, tetapi masa depan digital Malaysia terletak di tangan rakyatnya.

Program Kami & Inisiatif

Mengikuti mandat kami untuk memimpin pembangunan Ekonomi Digital di Malaysia, MDEC telah mengembangkan dan melaksanakan pelbagai inisiatif dan program digital penggerak pertama yang telah membentuk semula Malaysia sebagai pengeluar kandungan dan perkhidmatan digital yang inovatif untuk Kemahiran Digital (mydigitalmaker, Premier Digital Tech Institutions, e-Usahawan, GLOW) Perniagaan Digital (Hab Digital Malaysia, GAIN, DFTZ) dan Pelaburan Digital (MSC, Global Business Services, Global Testbed Initiative).

Lembaga Pengarah

Temui profesional industri yang diamanahkan untuk membimbing MDEC melalui Ekonomi Digital yang kompleks dan lancar.

Ketahui Lebih Lanjut
 
 
 

Majlis Operasi MDEC

Kenali Majlis Operasi MDEC yang menjaga inisiatif Ekonomi Digital Malaysia dan menyokong Lembaga Pengarah agar MDEC melaksanakan amanahnya.

Ketahui Lebih Lanjut