Dots & Dashes
Pada 1884, Samuel Morse menghantar beberapa siri dots dan dashes dari Washington ke Baltimore, Maryland. Sejak itu, cara manusia berkomunikasi di seluruh dunia berubah. Menjelang 1866, manusia telah mempunyai talian telegraf dinamakan trans- Atlantik. Pada 1876, talian telefon telah dicipta. Selamat datang ke transformasi digital menyeluruh yang pertama di dunia.

Selepas 200 tahun penciptaan internet dan beberapa tahun selepas pengenalan telefon pintar, ia membawa banyak perubahan terhadap cara kita melakukan kerja rutin, hiburan, bekerja, membeli-belah dan urusan perniagaan.

JADI APA ITU
EKONOMI DIGITAL?
Ekonomi digital merujuk kepada aktiviti dan urus niaga yang didorong oleh sektor awam dan swasta serta warga negara untuk menghasilkan, mengadopsi dan menginovasi teknologi dan perkhidmatan digital berkaitan dengan fungsi sosio-ekonomi untuk peningkatan kekayaan, produktiviti dan kualiti hidup.

 
Memacu Ekonomi Malaysia
Ekonomi dunia pada hari ini dipacu oleh digital. Oleh itu, menjadi keperluan penting kepada Malaysia untuk memacu beberapa teras utama seperti penerimaan digital, teknologi keusahawanan dan inovasi. Bakat teknologi merupakan fokus utama untuk memacu Ekonomi Digital ke hadapan.
  • Penggunaan digital
  • Keusahawanan & Inovasi Digital
  • Pembangunan Bakat Teknologi
  • Inklusiviti Digital

MISI MDEC

Misi MDEC adalah untuk mengembangkan ekonomi digital negara dengan melaksanakan usaha menarik pelaburan, membangunkan juara teknologi tempatan, menjadi pemangkin ekosistem inovasi digital menerusi peraturan yang terangkum untuk menyokong dan menyebarkan kepelbagaian

Cerita Kami

Lihat siapa kita, apa yang kita lakukan, dan matlamat kita untuk masa depan

Ketahui Lebih Lanjur
 
 
 

Koridor Raya Multimedia

Ketahui bagaimana Inisiatif MSC Malaysia membantu memajukan ekonomi digital negara

Ketahui Lebih Lanjut
 
 
 

Langkah Digital

Ketahui bagaimana perniagaan anda dapat terus berdaya saing melalui Pemboleh Digital

Ketahui Lebih Lanjut